MDT'ers volgen weekopleiding Lifeguard Beach bij Strandreddingsbrigade Westerschouwen

MDT'ers volgen weekopleiding Lifeguard Beach bij Strandreddingsbrigade Westerschouwen

MDT’ers volgen weekopleiding Lifeguard Beach bij Strandreddingsbrigade Westerschouwen

Bij Strandreddingsbrigade (SRB) Westerschouwen is de eerste weekopleiding Lifeguard Beach van 2021 van start gegaan. Tien kandidaten werken sinds maandag 3 mei, coronaproof, een programma af dat vijftien tot achttien uren theorieles en eenzelfde tijdspanne aan praktijkles omvat. Onder hen drie studenten van CIOS Zuidwest-Nederland die binnen het project ‘Veilig in zee met MDT’ een traject in maatschappelijke diensttijd (MDT) volgen. Dat project wordt uitgevoerd onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland.

Alle deelnemers evenals instructeurs Cris Amende en Daniëlle Steenbekkers namen maandagochtend, voorafgaand aan de start, een coronazelftest af. ,,Dat moet je er tegenwoordig bij zetten”, geeft Amende aan. ,,We maken gebruik van de ontheffingen die er zijn op het gebied van opleidingen voor lifeguards, om van de zomer de stranden bemand te krijgen. Dat gebeurt in overleg met de gemeente. Woensdag hebben we voor de tweede keer een coronazelftest gedaan. We waren weer allemaal negatief, gelukkig. Waar het mogelijk is, houden we anderhalve meter afstand, maar dat kan niet altijd, want een slachtoffer redden op anderhalve meter afstand wordt erg ingewikkeld.”

Startbekwaam
Op het Noordzeestrand van Schouwen-Duiveland wordt geen onderscheid gemaakt tussen de MDT’ers en de andere kandidaten, al zijn er wel verschillen. Amende: “De voorwaarden voor allen zijn dat ze in elk geval een EHBO-diploma hebben en dat ze conditioneel op niveau zijn. Ze moeten immers alles wat nodig is, kunnen volbrengen. Aan deze opleiding zit geen voorwaarde voor voorkennis vast. De overige deelnemers komen veelal van binnenwaterbrigades vandaan. Dat betekent dat die wel al voorkennis hebben. MDT’ers hebben dat niet, maar in principe lukt het altijd om iemand in een week tijd startbekwaam te krijgen. Als ze het diploma hebben gehaald, zijn ze nog niet geoefend, niet getraind. Ze moeten het eigenlijk nog leren. Je gaat ook pas echt leren rijden als je je rijbewijs hebt.” Met alle basisfacetten van het redden van drenkelingen onder de knie en kennis van de gevaren van de zee, kan het examen voor de diploma’s Junior Lifeguard Beach en Lifeguard Beach met vertrouwen tegemoet worden gezien. De MDT’ers lopen na de weekopleiding nog een 40 uur durende praktijkstage bij de SRB.

Samenwerking
Egon Geeratz, projectleider profiel Watersport bij CIOS Zuidwest-Nederland, onderstreept dat er al meerdere jaren ‘een unieke samenwerking’ met de Reddingsbrigade Nederland bestaat. “Door de samenwerking tussen de Reddingsbrigade en het CIOS kunnen we veel voor elkaar betekenen, ook in het kader van MDT. De student krijgt nu een nog bredere opleiding. Hiermee worden baankansen enorm vergroot. En reddingsbrigadeposten kunnen worden bemand door goed opgeleid kader. Zeker ook geschikt voor de student.”

Aanmelden MDT
Ben je tussen de 14 en 27 jaar en wil jij ook iets doen dat belangrijk is voor onze samenleving en een leuke, leerzame tijd beleven? Meld je aan voor ‘Veilig in zee met MDT’.

Recente berichten

Meer Nieuws