Studenten volgen cursus ‘Acuut levensreddend handelen’ in Nijmegen

Op 31 mei werd de cursus ‘Acuut levensreddend handelen’ georganiseerd op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Elf studenten van de HAN die de studie Sportkunde of de ALO volgen, leerden onder andere reanimeren en een AED bedienen door coassistenten van de studie Sociale Geneeskunde van het Erasmus Medisch Centrum (Rotterdam). Deze cursus is onderdeel van het MDT-traject ‘Veilig in zee met MDT’, een project dat wordt uitgevoerd onder aanvoering van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland.

Na afronding van de cursus werden de studenten enthousiast gemaakt om binnen het project ‘Veilig in zee met MDT’ een traject in maatschappelijke diensttijd (MDT) volgen. “Ze kunnen dan aan de slag bij de Nijmeegse Reddingsbrigade en bij de Sportfondsenbaden in Nijmegen”, aldus Brigitte Muller, projectcoördinator. “Studenten die zich aanmelden als MDT’er gaan eerst een EHBO-cursus volgen. Daarna kunnen ze een keuze maken tussen de brigade of de zwembaden Nijmegen-West, met een binnen- en buitenbad, binnenbad Erica Terpstra of openluchtbad de Goffert. Na de EHBO-cursus volgen de MDT-jongeren ook nog de cursus ‘Zwemmend Redden voor Zwembaden’ die wordt gegeven door de Nijmeegse Reddingsbrigade en krijgen ze een goed inwerkprogramma. Zo worden de jongeren voorbereid op de uitvoerende werkzaamheden. Ze kunnen daarna toezicht houden in de binnenbaden of het buitenbad, assisteren bij bewaking van waterevenementen en assisteren bij lesgeven. Eventueel is het nog mogelijk om aanvullende trainingen te kiezen, zoals auto te water of rescue boarden.”

Met dank aan
De studenten Ferd, Martrim en Jaimy, stagiaires van het Transferpunt Sport van de HAN, ondersteunen bij het opzetten van de MDT-locatie Nijmegen. Zij hebben ook de organisatie van de cursus ‘Acuut levensreddend handelen’ op de HAN verzorgd. De HAN stelde een zaal beschikbaar voor de cursus. De enthousiaste geneeskundestudenten Leanne en William verzorgden de reanimatiecursus vrijwillig binnen een traject maatschappelijke diensttijd (MDT).

Acuut levensreddend handelen
Wil je meer informatie over de cursus ‘Acuut levensreddend handelen’ door de geneeskundestudenten uit Rotterdam? Neem dan contact op met projectleider Sandra van Lohuizen.

Aanmelden MDT
Ben je tussen de 14 en 27 jaar en wil jij ook iets doen dat belangrijk is voor onze samenleving en een leuke, leerzame tijd beleven? Meld je aan voor ‘Veilig in zee met MDT’.

Recente berichten

Meer Nieuws