Veilig in zee met MDT uit de startblokken

Een half jaar geleden startten de Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland het ambitieuze project ‘Veilig in zee met MDT’. Dit geeft jongeren de kans een belangrijke bijdrage te leveren aan de samenleving door zich tijdens hun maatschappelijke diensttijd in te zetten bij een zwembad, zwemvereniging of reddingsbrigade. Hoe gaat het nu met het project? Hoeveel jongeren zijn al aan de slag?

“Het project ‘Veilig in zee met MDT’ bestaat uit verschillende onderdelen”, licht Brigitte Muller, projectcoördinator, toe. “Om jongeren te werven voor MDT verzorgen geneeskundestudenten van het Rotterdamse Erasmus MC de cursus ‘Acuut levensreddend handelen’. Zij worden opgeleid door Schok & Pomp om de cursussen te geven. In deze cursus wordt mensen geleerd om te reanimeren en een AED te bedienen. De afgelopen maanden zijn al 42 cursussen ‘Acuut levensreddend handelen’ gegeven en hebben 325 jongeren het erkende certificaat behaald.”

Coronamaatregelen
De geneeskundestudenten doen dit in hun eigen MDT-tijd. Tijdens deze cursus worden jongeren meteen ook enthousiast gemaakt om MDT te doen bij een zwembad, zwemvereniging of reddingsbrigade. Ze halen hun EHBO diploma en hebben de mogelijkheid om verschillende aanvullende trainingen doen. Ook gaan de jongeren zelf aan de slag, bijvoorbeeld als lifeguard op het strand, als assistent bij het geven van zwemlessen of als toezichthouder bij een zwembad. Muller: “Samen met de projectleiders Sandra van Lohuizen en Thom van Craaikamp hebben we op verschillende plekken in Nederland zwembaden, zwemverenigingen en reddingsbrigades enthousiast gekregen om jongeren een leerzaam MDT-traject aan te bieden. Zo zijn in Rotterdam bij de Vereniging Kralings Zwembad én bij de Rotterdamse Reddingsbrigade de eerste groepen jongeren gestart. In het Zeeuwse Westerschouwen sloten jongeren via ‘Veilig in zee met MDT’ aan bij de lifeguard beach opleiding. Ook in Dordrecht en Nijmegen zijn de eerste jongeren van start gegaan. Voorafgaand aan de start van het project hadden we gedacht nu al meer jongeren te kunnen plaatsen, maar door de coronamaatregelen waren zwembaden de eerste maanden van dit jaar gesloten. Daardoor konden MDT-jongeren niet meteen aan de slag.”

Baan in de zwembranche
Het doel is een landelijke dekking van locaties te realiseren voor ‘Veilig in zee met MDT’ waar jongeren hun MDT kunnen doen. Muller merkt dat diverse organisaties enthousiast zijn om MDT’ers in te zetten. “Het projectteam is dan ook met zo’n 20 locaties verspreid over het hele land in gesprek. Hierbij zitten naast zwembaden, zwemverenigingen en reddingsbrigades ook sportbedrijven en gemeenten. Deze potentiële MDT-locaties bieden de jongeren graag de kans. Wie weet zijn jongeren na MDT geïnteresseerd in een baan of bijbaan in het zwembad of willen zij lid blijven van de zwemvereniging? Daarnaast is het projectteam in gesprek met scholen verspreid over het hele land om ze enthousiast te maken om de gratis cursus ‘Acuut levensreddend handelen’ te kunnen aanbieden.”

Meer informatie
Wil je graag meer informatie over ‘Veilig in zee met MDT’? Neem dan contact op met Brigitte Muller, mail bmuller@nrz-nl.nl, telefoon (06) 42 44 11 03.

Aanmelden MDT
Ben je tussen de 14 en 27 jaar en wil jij ook iets doen dat belangrijk is voor onze samenleving en een leuke, leerzame tijd beleven? Meld je aan voor ‘Veilig in zee met MDT’.

Recente berichten

Meer Nieuws