Jongeren worden klaargestoomd tot lifeguards op de Lentse Plas bij Nijmegen

Elf jongeren tussen 17 en 27 jaar werden in juli 2022 binnen één week klaargestoomd tot internationaal erkende lifeguards. Ze waren te gast bij de Nijmeegse Reddingsbrigade op het strand bij de Lentse Plas. In een intensieve weekopleiding van ‘Veilig in zee met MDT’ kregen ze theorie- en praktijktrainingen aan de hand van casussen waarbij ze om en om een ‘slachtoffer’ speelden. Ook mochten ze, bij hoge uitzondering, een kijkje nemen in de Verkeerspost Nijmegen van Rijkswaterstaat. Aan het einde van de week werden de jongeren onderworpen aan een pittige zwemtoets. Negen deelnemers haalden de toets en slaagden voor hun examen.

Weekopleiding is een goede basis om ervaring op te doen in de praktijk
Instructeur Martin Hoogslag (39) uit Monster, nam met zijn 30 jaar ervaring de aanstormende lifeguards deze week onder zijn hoede. “Na de weekopleiding weten ze hoe alles moet. Als ze hun diploma hebben gehaald, gaan ze deelnemen aan toezichthouden en hulpverlenen, bij reddingsbrigades maar ook in zwembaden. Ik hoop dat de jonge lifeguards na de weekopleiding hier binnen de regio aan de Waal, de Maas of de Lentse Plas aan de slag kunnen gaan.’’

Deelnemers uit alle hoeken van het land
Bijna alle deelnemers kwamen van verschillende brigades door het hele land. Zoals Ronald (19) uit Kesteren. Hij weet precies wat hij met zijn diploma wil. Na de opleiding wil hij bij de Alarmploeg in Nijmegen om beroepsmatig mensen uit het water te redden. Ondanks dat de deelnemers elkaar van tevoren niet kenden ontstond er tijdens de week een sterke band.  Ronald: “Het is mooi  als je een club mensen hebt waar je op terug kan vallen, waar je veel steun aan hebt.” Dit ervaar ik bij mijn eigen brigade en ook met de groep deelnemers van de weekopleiding had ik na een aantal dagen al een sterke band. ,,De brigade voelt als één grote familie.”

Recente berichten

Meer Nieuws