Stijn en Ryan zijn vrijwilliger bij de reddingsbrigade

Zodra de temperaturen als ’tropisch’ worden bestempeld, rennen we maar al te graag het strand op en de zee in. Hartstikke leuk, maar veilig is het zeker niet altijd. Stijn (18) en Ryan (18) kunnen het weten: zij werken als vrijwilliger bij de reddingsbrigade. Beiden begonnen ze als EHBO’er en zijn nu lifeguard.


Training
“Maar je bent met meerdere mensen met wie je die verantwoordelijkheid deelt. Daarnaast weet je wat je moet doen als er iets gebeurt, dat leer je allemaal”, zegt Stijn. Je wordt klaargestoomd voor het werk door middel van een weekopleiding van zes dagen. Stijn deed die opleiding: “Van vroeg tot laat waren we bezig met theorie en praktijk. We leerden over het strand, de stromingen en de invloed van de maan op de stand van het water. De praktijkonderdelen bestonden onder meer uit zwemmen in zee, workshops waarbij we meegingen op de boot en een reanimatiecursus. Het was zwaar, maar heel leerzaam.”

Ryan volgde de opleiding ook. Dit deed hij tijdens een MDT-traject (maatschappelijke diensttijd, red.) via Veilig in zee met MDT. Dit is een project voor maatschappelijke diensttijd van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland. “Daar behaalde ik mijn proeve van bekwaamheid. Dat betekent dat je bekwaam bent om lifeguard te zijn. Je moet laten zien dat je goed kan communiceren, ook over de portofoon. Daarnaast moet je je rust bewaren bij een incident en goed toezicht houden.”

Lees het gehele artikel over Stijn en Ryan hier op Scholieren.com!


Recente berichten

Meer Nieuws