Vijf jongeren halen diploma Zwemmend Redden voor Zwembaden bij zwemparadijs Mosaqua

Zondag 4 juni jl. hebben 5 jongeren (15 -17 jr) in Gulpen hun diploma Zwemmend Redden voor Zwembaden gehaald, bij zwemparadijs Mosaqua. De groep deed mee aan het programma van Next Generation Lifeguards (NGL). Zij konden een EHBO diploma halen en volgden de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden (ZRZ) onder begeleiding van René Schillings, voormalig examinator ZRZ van het Vista college. René is trots op alle deelnemers: ‘’Omdat ze nog jong zijn en nog niet bekend waren met reddend zwemmen is het programma aangepast. Met een extra les en de mogelijkheid om in eigen tijd extra te oefenen konden de jongeren de nodige skills goed onder de knie te krijgen.” Ook Ires Thevissen-Zoetbrood, HR manager bij Mosaqua, is enthousiast: “De jongeren gaan nu nog 40 uur praktijkervaring op doen bij zwemparadijs Mosaqua. Daarna kunnen zij doorstromen naar een rol als assistent lifeguard.”

Bijbaan als assistent lifeguard

Omdat de kersverse gediplomeerden nog jong zijn mogen zij nog niet alleen aan het bad staan. Ires: ‘’Door het enthousiasme bij zowel de deelnemers als het zwembad ontstond het idee om de jongeren een bijbaan aan te bieden die past bij de kennis en vaardigheden die zij hebben. De jongeren kunnen na hun 40 uur praktijkervaring aan de slag als assistent lifeguard. Hierbij worden zij gekoppeld aan een ervaren lifeguard. Zo kunnen zij met een bijbaan de opgedane kennis in de praktijk toepassen.’’

Extra praktijkoefeningen

De afgelopen weken heeft de groep met veel praktijkoefeningen hard gewerkt voor het examen. En niet zonder resultaat! René: ”Het is fantastisch om te zien hoe alle jongeren zich in een paar weken tijd hebben ontwikkeld. Niet alleen op het gebied van reddingszwemmen maar ook op persoonlijk vlak. Om het diploma te kunnen halen moesten ze uit hun comfortzone stappen. De actieve betrokkenheid en support van ouders heeft daarbij geholpen. Iedere les waren er ouders aan de rand van het bad die meekeken.’’


Werving jongeren via klas   

De deelnemende jongeren zitten bijna allemaal op het Sophianum en dat is geen toeval. Ires: Wij waren als zwembad erg enthousiast om mee te doen aan NGL en hebben meteen de sportverenigingen, zwemverenigingen en scholen in ons netwerk gemaild met de oproep voor jongeren om deel te nemen. Hier kregen wij helaas niet veel respons op. Maar toen we langsgingen bij een gymles van het Sophianum kregen wij een hele enthousiaste reactie van Susanne Lempens. Zij vond het een mooie kans om de zwemvaardigheid van jongeren onder de aandacht te brengen en nodigde ons uit om tijdens haar mentorles langs te komen en in gesprek te gaan met de leerlingen.’’

Quiz maakt jongeren enthousiast

Om de leerlingen bewust te maken van wat NGL inhoudt heeft Ires samen met een collega een Quiz gemaakt om de leerlingen van een 3 havo klas te prikkelen met vragen over de toekomst. Ben je voorbereid als er iets gebeurt op straat? Weet je wat je wilt worden? Wist je dat je een EHBO diploma moet hebben als je later bij de politie of in de zorg werkt? Ires: “Het was leuk om te doen en sloeg aan. Na dit bezoek kregen we 4 aanmeldingen. Na een bericht in de nieuwsbrief van het Stella Maris college kwamen er nog eens 3 bij.  De meesten kenden elkaar en waren vriendinnen en vrienden. Het is een leuke enthousiaste groep die wij graag in willen zetten en betrokken willen houden.”

Recente berichten

Meer Nieuws