Andere veelgestelde vragen

Wat ga ik doen als ik me aanmeld voor Next Generation Lifeguards?
Als jij je aanmeldt voor Next Generation Lifeguards (NGL) maak je kennis met de zwembranche en ontdek je jouw talenten. Jouw MDT-traject heeft veelal te maken met zwemmend redden. Je haalt een EHBO-diploma, als je dat nog niet hebt, en volgt gratis een korte (week)opleiding, een cursus of workshops. Vervolgens ga je praktijkervaring opdoen in een zwembad, bij een zwemvereniging en/of bij een reddingsbrigade.

Mag ik ook meedoen met NGL?
Iedereen in de leeftijd van 12 tot en met 30 jaar, die nog niet eerder aan een MDT-project heeft deelgenomen, mag zich aanmelden voor een NGL-traject. Daarnaast moet je sportief zijn en van water houden. We verwachten uiteraard dat je zwemveilig bent, wat officieel betekent dat je in en om het water kunt overleven en op een veilige manier kunt bewegen en recreëren in de Nederlandse watercultuur. Dit is alleen mogelijk als jij in elk geval de diploma’s van het Zwem-ABC hebt gehaald en als jij daarna jouw zwemvaardigheden hebt onderhouden door regelmatig te zwemmen. Voor het volgen van een weekopleiding (Junior) Lifeguard Beach of (Junior) Lifeguard Open Water moet je minimaal 15 jaar zijn.

Ik weet niet goed welke MDT-locatie ik moet kiezen. Kunnen jullie helpen?
Als je het moeilijk vindt om zelf een keuze te maken uit onze MDT-locaties, helpen we je graag. Op de website van NGL staan onze contactgegevens. Er zijn flink wat MDT-locaties in het land, met een eigen aanbod. De bijeenkomsten voor de korte opleidingen, cursussen en workshops vinden op verschillende data plaats. Je vindt hier een overzicht van al onze MDT-locaties en het aanbod dat daar is.

Hoelang duurt een NGL-traject?
Alle MDT-trajecten in Nederland duren 80 uur, een NGL-traject dus ook. Ongeveer de helft van die tijd is voor het volgen van de korte opleiding, cursus(sen) of workshop(s), de andere 40 uur doe je praktijkervaring op.

Wat kost het om mee te doen met NGL?
Meedoen met NGL kost je in principe geen geld. De overheid vindt MDT belangrijk, waardoor jouw traject gesubsidieerd wordt. Alleen de extra kosten die je maakt, bijvoorbeeld reiskosten, moet je zelf betalen. Meedoen met NGL kost je wel 80 uur en discipline. Het traject is vrijwillig, maar als je start verwachten we gedurende het hele traject 100 procent inzet van jou.

Ik heb me aangemeld, maar heb nog niks gehoord. Wat nu?
Als jij je hebt aangemeld, hebben we jouw aanmelding ontvangen. Top! De projectleider die aan de MDT-locatie van jouw keuze verbonden is, zal contact met je opnemen per e-mail of telefonisch. Heb je al vragen? Stuur gerust een e-mail naar deze projectleider, die vermeld staat op de pagina van jouw MDT-locatie.

Ik ga dus ook praktijkervaring opdoen. Mag ik zelf kiezen waar?
Meestal biedt de MDT-locatie waar jij jouw korte opleiding, cursus(sen) of workshop(s) volgt ook een plek om praktijkervaring op te doen. Als je dit toch liever op een andere plek doet, bijvoorbeeld in een zwembad, bij een zwemvereniging of bij een reddingsbrigade dichter bij jou in de buurt, dan kan dat vaak ook. Overleg dit even met de projectleider van jouw MDT-locatie.

Ik zet me al in voor een zwembad / zwemvereniging / reddingsbrigade. Tellen de uren die ik daarvoor maak als praktijkervaring?
In sommige gevallen kun je inderdaad de uren die je al maakt in een zwembad, bij een zwemvereniging of bij een reddingsbrigade inzetten voor het praktijkervaringsdeel van jouw NGL-traject. Wij vinden het wel belangrijk dat je dit eerst met ons bespreekt, zodat we kunnen beoordelen of die uren voldoen aan de eisen. Overleg dit even met de projectleider van jouw MDT-locatie.

Ik wil me aanmelden / ik heb me aangemeld voor een NGL-traject, maar ik kan op een van de geplande data niet aanwezig zijn. Mag ik dan toch nog deelnemen?
Dat is afhankelijk van wat je daardoor mist van jouw NGL-traject. Stuur gewoon een e-mail naar de projectleider van jouw MDT-locatie en je krijgt snel antwoord.

Ik mis nog wat informatie over de opleiding. Waar kan ik dat vinden?
De projectleider van jouw MDT-locatie of de organiserende vereniging stuurt jou nog een e-mail met alle informatie die je nodig hebt. Heb je die e-mail een week voor de start nog niet ontvangen? Laat het ons dan even weten.

Wat is het verschil tussen junior lifeguard en lifeguard?
Junior lifeguards en lifeguards hebben allerlei kennis opgedaan en vaardigheden geleerd, zoals deskundig het brigadewerk voorbereiden, toezicht houden, eerste hulp verlenen en reddingen uitvoeren. Dit alles doen zij in teamverband; samenwerking en goed communiceren zijn immers van levensbelang! Lifeguards hebben daarnaast geleerd en laten zien dat zij snel overzicht hebben, verantwoord de leiding kunnen nemen en een team kunnen aansturen. Hiervoor is dus meer nodig dan alleen kennis en ervaring; namelijk ook persoonlijke aanleg. Junior lifeguards en lifeguards onderhouden hun vaardigheden regelmatig door te oefenen en te trainen. Als MDT’er zonder specifieke kennis, ervaring en aantoonbare aanleg ga je eerst aan de slag voor het diploma Junior Lifeguard (Beach of Open Water). Het woord junior voor lifeguard heeft dus niet direct met leeftijd te maken.