Voorwaarden bij weekopleiding

Wil je door middel van een weekopleiding (junior) lifeguard worden, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen om straks het werk verantwoord en veilig te kunnen uitvoeren. Daarom wordt op de MDT-locatie waar jij jouw weekopleiding volgt een testmoment georganiseerd. Hierbij gaat het om de navolgende conditionele eisen, die gebaseerd zijn op internationale normen.

Uit te voeren in een zwembad, in binnenwater of in zee

  • Te water gaan met een startsprong, direct gevolgd door 50 meter zwemmen met het hoofd boven water (polocrawl), zonder gebruik te maken van zwemvliezen. De afstand moet binnen 50 seconden worden afgelegd.
  • Te water gaan met een startsprong, direct gevolgd door 25 meter zwemmen onder water, zonder tussendoor boven te komen, zonder gebruik te maken van zwemvliezen. Tijdens deze afstand moeten drie duikringen worden verzameld, die minimaal 5 meter uit elkaar liggen; minimaal één ervan moet in het diepste gedeelte van het zwembad liggen.
  • 400 meter zwemmen, zonder gebruik te maken van zwemvliezen. De afstand moet binnen 8 minuten worden afgelegd.

Uit te voeren op een strand bij een recreatieplas of bij zee

  • Run-swim-run (200 meter-200 meter-200 meter). De totale afstand moet binnen 8 minuten worden afgelegd.

Tot slot
Zoals je hierboven leest vraagt een weekopleiding (junior) lifeguard een behoorlijke fysieke inspanning van je. Behalve dat je fysiek dus fit moet zijn kan je de week mentaal ook als uitdagend ervaren. Het is dus belangrijk dat dat je zowel conditioneel als mentaal voldoende uithoudingsvermogen hebt.