Wat houdt de opleiding in?
Opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden (ZRZ)
Tijdens de opleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden leer jij de theorie over (het voorkomen van) verdrinking en personen in nood te herkennen alsook de basistechnieken om een natte of een droge redding uit te voeren met reddings- en hulpmiddelen in een zwembadomgeving. Daarnaast leer jij vervoers- en bevrijdingsgrepen toe te passen. Er wordt door middel van casussen geoefend hoe in teamverband veilig en adequaat een redding moet worden uitgevoerd. De opleiding is specifiek voor (toekomstige) zwembadmedewerkers opgezet. Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde het lesmateriaal; de bijbehorende Handleiding Zwemmend Redden voor Zwembaden bevat alle lesstof om volledig voorbereid aan het examen te kunnen deelnemen. Na de weekopleiding ga je meedraaien in de praktijk, onder leiding van ervaren zwembadmedewerkers. Jij zet je zo in voor meer veiligheid in het zwembad! Daarna ontvang je het ZRZ-certificaat.
Opleiding Zwemmend Redden voor Open Water (ZRO)
Tijdens de opleiding Zwemmend Redden voor Open Water leer jij de theorie over (het voorkomen van) verdrinking en personen in nood te herkennen alsook de basistechnieken om een natte of een droge redding uit te voeren met reddings- en hulpmiddelen in een openwateromgeving. Daarnaast leer jij vervoers- en bevrijdingsgrepen toe te passen. Er wordt door middel van casussen geoefend hoe in teamverband een vermist persoon moet worden gezocht en veilig en adequaat een redding moet worden uitgevoerd. De opleiding is specifiek voor (toekomstige) medewerkers van: vakantieparken met toegang tot open water, surfscholen langs open water, (kite)surfinstructeurs in opleiding, zwemscholen met activiteiten in open water, regionale opleidingscentra (ROC’s) met in het bijzonder de opleiding Sport & Bewegen, particuliere sportopleidingen, Defensie, outdoorbedrijven aan open water die gericht zijn op activiteiten als waterskiën en wakeboarden (kabel/boot). Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde het lesmateriaal; de bijbehorende Handleiding Zwemmend Redden voor Open Water / Strand bevat alle lesstof om volledig voorbereid aan het examen te kunnen deelnemen. Na de weekopleiding ga je meedraaien in de praktijk, onder leiding van ervaren medewerkers. Jij zet je zo in voor meer veiligheid in, op en langs open water! Daarna ontvang je het ZRO-certificaat.
Opleiding Zwemmend Redden voor Strand (ZRS)
Tijdens de opleiding Zwemmend Redden voor Open Water leer jij de theorie over (het voorkomen van) verdrinking en personen in nood te herkennen alsook de basistechnieken om een natte of een droge redding uit te voeren met reddings- en hulpmiddelen in een openwateromgeving. Daarnaast leer jij vervoers- en bevrijdingsgrepen toe te passen. Er wordt door middel van casussen geoefend hoe in teamverband een vermist persoon moet worden gezocht en veilig en adequaat een redding moet worden uitgevoerd. De opleiding is specifiek voor (toekomstige) medewerkers van: vakantieparken met toegang tot de zee, surfscholen langs de kust, (kite)surfinstructeurs in opleiding, zwemscholen met activiteiten in de zee, regionale opleidingscentra (ROC’s) met in het bijzonder de opleiding Sport & Bewegen, particuliere sportopleidingen, Defensie, outdoorbedrijven aan het strand die gericht zijn op activiteiten als waterskiën en wakeboarden (kabel/boot). Reddingsbrigade Nederland ontwikkelde het lesmateriaal; de bijbehorende Handleiding Zwemmend Redden voor Open Water / Strand bevat alle lesstof om volledig voorbereid aan het examen te kunnen deelnemen. Na de weekopleiding ga je meedraaien in de praktijk, onder leiding van ervaren medewerkers. Jij zet je zo in voor meer veiligheid in een strandomgeving! Daarna ontvang je het ZRS-certificaat.
Weekopleiding (Junior) Lifeguard Beach
Tijdens de weekopleiding (Junior) Lifeguard Beach leer jij de basiskennis en -vaardigheden waarover een (junior) lifeguard moet beschikken die brigadewerkzaamheden uitvoert aan de kust. Hierbij ligt de focus eerst op de Reddingsbrigade als organisatie, de rol en verantwoordelijkheden van een lifeguard en de strandomgeving met de gevaren die daarbij horen. Wat komt er allemaal kijken bij het werken in en vanuit een reddingspost? Hoe verloopt de communicatie binnen een team van (junior) lifeguards? Met welke risico’s moeten strandgasten rekening houden? Na de weekopleiding kun jij die vragen zelf beantwoorden. Tevens wordt sterk ingezoomd op toezicht houden op recreanten, waaronder (water)sporters, en hulpverlening. Na de weekopleiding ga jij meedraaien in de praktijk, onder leiding van ervaren lifeguards. Jij zet je zo in voor meer veiligheid in, op en langs het water! Daarna ontvang je het diploma Junior Lifeguard Beach of het diploma Lifeguard Beach.
> Het belangrijkste verschil tussen een junior lifeguard en een lifeguard is dat een lifeguard in staat is om een team aan te sturen, bijvoorbeeld in het kader van een zoektocht of hulpverlening na een incident.
Weekopleiding (Junior) Lifeguard Open Water
Tijdens de weekopleiding (Junior) Lifeguard Open Water leer jij de basiskennis en -vaardigheden waarover een (junior) lifeguard moet beschikken die brigadewerkzaamheden uitvoert bij open water in het binnenland. Hierbij ligt de focus eerst op de Reddingsbrigade als organisatie, de rol en verantwoordelijkheden van een lifeguard en de openwateromgeving met de gevaren die daarbij horen. Wat komt er allemaal kijken bij het werken in en vanuit een reddingspost? Hoe verloopt de communicatie binnen een team van (junior) lifeguards? Met welke risico’s moeten mensen rekening houden? Na de weekopleiding kun jij die vragen zelf beantwoorden. Tevens wordt sterk ingezoomd op toezicht houden op recreanten, waaronder (water)sporters, en hulpverlening. Na de weekopleiding ga je meedraaien in de praktijk, onder leiding van ervaren lifeguards. Jij zet je zo in voor meer veiligheid in, op en langs het water! Daarna ontvang je het diploma Junior Lifeguard Open Water of het diploma Lifeguard Open Water.
> Het belangrijkste verschil tussen een junior lifeguard en een lifeguard is dat een lifeguard in staat is om een team aan te sturen, bijvoorbeeld in het kader van een zoektocht of hulpverlening na een incident.