10 Vragen Aan: Martin Hoogslag

Enthousiaste deskundigen werken mee aan het project Next Generation Lifeguards om het tot een blijvend succes te maken. Zij zetten zich in verschillende rollen in voor jongeren die een traject in maatschappelijke diensttijd (MDT) volgen. Ditmaal in de rubriek 10 Vragen Aan: Martin Hoogslag.

Martin Hoogslag (rechts) met deelnemers aan het project Veilig in zee met MDT!. (Foto: Francien van der Aar)

In welke rol ben jij betrokken geraakt bij het MDT-project van de Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland?
”Ik ben instructeur.”

Wat houdt jouw rol in dit verband in?
”Dat ik de enthousiaste kanjers die zich aanmelden voor een MDT-opleiding mag leren wat er allemaal komt kijken bij het mooie en gave lifeguardwerk.”

Waarop ligt de focus tijdens een weekopleiding of workshop?
”Allereerst op de eigen veiligheid en conditie. Daarna focussen we op het toezicht houden en hulpverlenen, individueel en in teamverband.”

Wat is jouw ervaring met jongeren die voor een MDT-traject kiezen?
”Dat het zeer gemotiveerde jonge mensen zijn, die ook echt als lifeguard ingezet willen worden om zo mensen te helpen en iets terug te doen als vrijwilliger voor de maatschappij.”

Hoe belangrijk vind je het om jongeren voor de zwembranche te interesseren?
”Onwijs! Nederland is een waterland, waar helaas nog altijd een heleboel incidenten gebeuren aan, in en op het water. Elke fatale verdrinking is er een te veel. Elke jongere die de opleiding tot lifeguard volgt is weer een extra redder in nood voor iemand die in de toekomst in de problemen komt. Het is een gouden investering in de toekomst van die jongere, maar dus ook voor personen die door hem of haar gered kunnen worden.”

Je was als instructeur betrokken bij Veilig in zee met MDT, zoals het project in 2022 nog heette. Ga jij je in 2023 inzetten voor jongeren die kiezen voor Next Generation Lifeguards?
”Jazeker, ik heb alweer de nodige opleidingen in de planning staan. Zo mag ik dit jaar onder andere naar het altijd leuke Nijmegen om aan de Lentse Plas weer een MDT-groep op te leiden tot lifeguard open water. Ik heb er bijzonder veel zin in!”

Welk advies wil jij MDT-jongeren meegeven?
”Geniet van de opleidingen en geniet vooral van het lifeguardwerk. Je gaat echt het verschil maken in levens van mensen die in nood komen. Bovendien maak je vrienden voor het leven onder jouw collega-lifeguards.”

Wat is jouw leeftijd?
”39 jaar.”

Van welke reddingsbrigade ben je lid?
”Ik ben lid van de Monsterse Reddingsbrigade.”

Welke brigadefuncties oefen je uit?
”Door de jaren heen heb ik diverse brigadefuncties vervuld; van junior lifeguard tot senior lifeguard, van chauffeur hulpverleningsvoertuig tot schipper waterscooter, van verantwoordelijke voor de lifeguardopleidingen tot bestuurslid voor strandveiligheid. Momenteel ben ik bij mijn eigen club nog senior lifeguard, instructeur en coördinator alarmploeg. Wanneer nodig vervul ik de rol van Officier van Dienst-Reddingsbrigade.”

Recente berichten

Meer Nieuws