MDT-project Next Generation Lifeguards springplank naar zwembranche

In het april nummer van Zwembadbranche magazine staat het eerste artikel in een reeks over de samenwerking van Next Generation Lifeguards met een groot netwerk van lokale partijen om jongeren te interesseren in de zwembranche:

Meer jongeren moeten geïnteresseerd raken in de zwembranche. Next Generation Lifeguards richt zich daar specifiek op. Met opleidingstrajecten worden jongeren gratis opgeleid om zich voor de zwembranche in te zetten. Dit succesvolle project voor maatschappelijke diensttijd (MDT) van de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met een groot netwerk van lokale partners in de zwembranche.

Via Next Generation Lifeguards volgen jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 30 jaar een MDT-traject. Dat bestaat uit een kortdurend lesdeel, gevolgd door een praktijkdeel. Gedurende in totaal 80 uur hebben de deelnemende jongeren een unieke kans om kennis te maken met de zwembranche. Hiermee wil Next Generation Lifeguards helpen om de personeelskrapte in de branche te keren.

Divers opleidingsaanbod

In het hele land zorgt Next Generation Lifeguards met lokale partners voor het aantrekken en plaatsen van jongeren die aan de slag willen in een zwembad of in een buitenwateromgeving. Zij kunnen kiezen uit een divers opleidingsaanbod, van een verplichte cursus EHBO tot Zwemmend Redden voor Zwembaden (ZRZ), (Junior) Lifeguard Open Water of (Junior) Lifeguard Beach. Ook worden geregeld workshops aangeboden. Aansluitend doen de jongeren praktijkervaring op in een zwembad, bij een zwemvereniging of bij een reddingsbrigade. Zo kunnen ze hun talenten ontdekken en tegelijk een maatschappelijke bijdrage aan de zwemveiligheid leveren. Het projectteam van Next Generation Lifeguards werkt nauw samen met organisaties die jongeren willen interesseren om zich aan te melden voor een van de MDT-trajecten. In deze lokale netwerken gaat het aan de ene kant om zwembaden, zwemscholen, zwemverenigingen en/of reddingsbrigades en aan de andere kant om bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, sportbedrijven en/of buurtsportcoaches. Gezamenlijk vormen de lokale netwerkpartners een MDT-locatie waar jongeren zich gaan inzetten voor hun traject.

Financiële impuls

“Next Generation Lifeguards is succesvol dankzij het draagvlak en de inzet van een sterk lokaal netwerk”, stelt Titus Visser, directeur van de NRZ. “De afgelopen drie jaar hebben we intensief samengewerkt met zo’n 75 lokale partners en het netwerk groeit. We merken dat zwembaden, zwemverenigingen en reddingsbrigades openstaan voor deze ‘alternatieve’ manier voor het aantrekken van jonge medewerkers. Sinds december 2023 wordt NGL mede mogelijk gemaakt door een financiële impuls vanuit WiZZ. Dat WiZZ nu mede investeert, versterkt de kracht van ons project. Door deze samenwerking is een logische verbinding ontstaan met de leden van WiZZ. Deels heeft dit al geleid tot nieuwe lokale samenwerkingen en dus locaties waar jongeren aan ons project kunnen deelnemen.” Guust Jutte, directeur van Reddingsbrigade Nederland, is het daar van harte mee eens. “Door de krachten te bundelen, zorgen wij ervoor dat jongeren aan de slag gaan bij reddingsbrigades, zwemverenigingen, zwemscholen en zwembaden. Natuurlijk in de hoop dat zij ook na hun traject actief aangehaakt blijven of zelfs in de zwembranche willen werken.”

Voorbereiding op MDT-trajecten

De voorbereiding op de MDT-trajecten die starten in het voorjaar en het zomerseizoen is in volle gang. Projectmanager Brigitte Muller: “Het aanbod is gevarieerd, zowel in de zwembaden als in de buitenwateromgeving. Ook streven we ernaar dat de MDT-locaties goed verspreid zijn over het land. Dit jaar wordt naar verwachting op nog meer locaties een weekopleiding (Junior) Lifeguard Open Water of Beach gegeven. Jongeren die daaraan deelnemen, kunnen na het behalen van het diploma en een aanvullende zwemtest ook als toezichthouder aan de slag in het zwembad. Het is elke keer weer mooi om te zien met hoeveel enthousiasme en inzet reddingsbrigades en instructeurs zo’n weekopleiding tot een succes maken.” Gemotiveerde deskundigen uit de zwembranche werken enthousiast mee aan Next Generation Lifeguards om het project tot een blijvend succes te maken. Zoals Martin Hoogslag en George Broersen, die beiden als instructeur betrokken zijn bij opleidingstrajecten. “Elke jongere die lifeguard wordt, of het nu bij buitenwater of in een zwembad is, is weer een extra redder in nood voor iemand die in de problemen komt in, op of langs het water”, aldus Martin. “Het is een gouden investering in de toekomst van die jongere, maar dus ook voor personen die door hem of haar gered kunnen worden.” George: “Er is echt een schrijnend tekort aan personeel in de zwembranche. Hoe meer jongeren de trajecten van Next Generation Lifeguards voltooien, hoe beter het voor de zwembranche is. Wij proberen te realiseren dat jongeren ‘het water’ weer leuk gaan vinden en met een goed gevoel verantwoord als vrijwilliger bezig willen zijn. Een achterliggende gedachte is dat, als ze dit vak eenmaal leuk vinden, ze wellicht doorstromen naar de opleiding Zwemonderwijzer.”

Geïnspireerd en ook interesse?

Help als organisatie mee om jongeren naar de zwembranche te trekken en tijdens een MDT-traject hun talenten te laten ontdekken. Check hier voor meer informatie en sluit je aan.

Recente berichten

Meer Nieuws