10 Vragen Aan: George Broersen

Enthousiaste deskundigen werken mee aan het project Next Generation Lifeguards om het tot een blijvend succes te maken. Zij zetten zich in verschillende rollen in voor jongeren die een traject in maatschappelijke diensttijd (MDT) volgen. Ditmaal in de rubriek 10 Vragen Aan: George Broersen.

In welke rol ben jij betrokken geraakt bij het MDT-project van de Nationale Raad Zwemveiligheid en Reddingsbrigade Nederland?
”Ik ben instructeur. Als docent Sport en Bewegen op MBO College Hilversum geef ik onder andere de keuzedelen Zwem-ABC en Lifeguard. Mede omdat ik ook voor de NRZ werk en goede contacten bij de IJmuider Reddingsbrigade heb, waren de lijntjes naar MDT erg kort.”

Wat houdt jouw rol in dit verband in?
”Mijn vrouw Amanda en ik zijn beiden erg enthousiast over het MDT-project en ook beiden betrokken, omdat wij graag jongeren tot 27 jaar willen meegeven wat er allemaal bij komt kijken als je het vak lifeguard gaat uitoefenen. Je moet er niet te makkelijk over denken, zo van ‘ooow, dat dat doe ik wel even’. Het is verantwoordelijk werk. Door het op een leuke en uitdagende manier te brengen, hopen wij dat ze net zo enthousiast worden als wij.”

Waarop ligt de focus tijdens een weekopleiding of workshop?
”Tijdens de weekopleiding ligt onze focus op het aanleren van reddings- en vervoersgrepen en het oefenen met reddingsmiddelen. Daarnaast hebben we een unieke lesmethode ontwikkeld om de theorie aan te leren. Vervolgens maken we duidelijk, hoe verantwoordelijk je als lifeguard bent. Want je moet niet zien wat je denkt te zien, maar je moet zien wat er is!”

Wat is jouw ervaring met jongeren die voor een MDT-traject kiezen?
”Over het algemeen zijn deze kandidaten erg gemotiveerd. Ze willen graag in het zomerseizoen aan de badrand staan. Op deze manier stellen zij zich beschikbaar om als toezichthouder te fungeren en bezoekers te helpen tijdens noodsituaties. Op vrijwillige basis, en dat is natuurlijk fantastisch! Dat is wat we willen!”

Hoe belangrijk vind je het om jongeren voor de zwembranche te interesseren?
”Dat vinden wij allebei heel belangrijk. Er is echt een schrijnend tekort aan goed personeel. Hoe meer jongeren deze opleiding voltooien, hoe beter het is. Er vinden helaas nog steeds te veel incidenten en verdrinkingen plaats. Door iedereen die de weekopleiding of een workshop goed afrondt, kan ervoor gezorgd worden dat dit aantal terugloopt. Wij proberen te realiseren, dat jongeren ‘het water’ weer leuk gaan vinden en met een goed gevoel verantwoord als vrijwilliger bezig willen zijn. Een achterliggende gedachte is, dat als ze dit vak eenmaal leuk vinden ze wellicht doorstromen naar de opleiding Zwemonderwijzer.”

Je was als instructeur betrokken bij Veilig in Zee met MDT, zoals het project in 2022 nog heette. Ga jij je in 2023 inzetten voor jongeren die kiezen voor Next Generation Lifeguards?
”Absoluut! Wij zijn vroeg in het jaar begonnen en hebben al verschillende MDT-projecten gedraaid voor Next Generation Lifeguards. Hier zijn we heel trots op. We gaan hiermee door, zolang er vraag naar is. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd!”

Welk advies wil jij MDT-jongeren meegeven?
”Maak kennis met ons en doe mee! Jij bent heel hard nodig in deze branche! Je doet op een sportieve manier veel nieuwe kennis op, bent samen met je team op een verantwoordelijke manier aan het werk en krijgt er nieuwe groep vrienden bij. Hoe mooi is het om een belangrijk deel uit te maken in het leven van mensen die in nood gekomen zijn? Ik zeg: moedig je vrienden aan dit ook te gaan doen.”

Wat is jouw leeftijd?

”Ik ben 56, mijn vrouw is 53.”

Ben je lid van een reddingsbrigade of zwemvereniging?

”Ja, de reddingsbrigades van IJsselstein en IJmuiden.”

Oefen je ook daarbinnen een functie uit?
”Geen functie binnen de reddingsbrigade.”

Recente berichten

Meer Nieuws