Next Generation Lifeguards past helemaal bij Djady

Djady (14) deed samen met twaalf andere jongeren mee aan een traject van Next Generation Lifeguards in Zwembad De Stok in Roosendaal. Vanwege haar jonge leeftijd kon zij geen diploma halen, maar scoorde ze wel certificaten van deelname aan EHBO en Zwemmend Redden voor Zwembaden.

Djady werd enthousiast van huis uit: ”Mijn moeder werkt nu zeventien jaar in De Stok. Ik kom daar dus al mijn hele leven en mocht soms achter de schermen meekijken. Ook ik vind werken in het zwembad heel leuk.”

Zorg en Welzijn
Djady gaat naar ’t Ravelijn, een middelbare school in Steenbergen voor mavo en voorbereidend mbo. Zij zit aan het einde van haar tweede jaar Zorg en Welzijn. ”Je leert met kinderen en ouderen omgaan en dat heb je in het zwembad ook. Het lijkt me heel leuk om zwemles te geven. Via mijn moeder kon ik voor school stagelopen in De Stok. Dat vond ik zo leuk dat ik me heb aangemeld voor Next Generation Lifeguards.”

Zekerder door EHBO
Hoewel Djady zich alleen had aangemeld, had zij al snel contact met de anderen in de groep en voelde zij zich op haar gemak. ”Dit komt ook omdat je heel veel met elkaar oefent.” Bij EHBO werd onder meer geoefend wat je moet doen als iemand zich verslikt of flauwvalt. Ook werd geoefend hoe je verband moet omdoen en een wond dichthoudt. ”Het meest spannend vind ik het als er veel bloed is. Dit komt doordat ik niet zo heel lang geleden heb geholpen bij een jongetje met een hoofdwond. Hij was met een duik achterover met zijn hoofd tegen de rand van het zwembad gekomen. Ik heb geholpen bij het vasthouden van de doek op zijn hoofd. Het ging goed totdat het allemaal klaar was. Pas toen werd ik ineens niet zo lekker. Door EHBO weet ik nu hoe ik moet handelen en hoe het zit. Daardoor voel ik me zekerder als er iets gebeurt.”

Samenwerking en trots
Tijdens de lessen Zwemmend Redden voor Zwembaden werd veel samengewerkt. ”We hebben geleerd wat je moet doen om iemand uit het water te redden. Wat je moet doen als iemand in paniek is en om zich heen gaat slaan of aan je gaat hangen. Ook hebben we geleerd hoe je iemand van de bodem moet halen als die helemaal gezonken is. Dit hebben we eerst geoefend met een pop op de bodem van het zwembad, maar later ook met een écht persoon. De instructeur ging in het zwembad liggen en wij moesten hem dan naar boven brengen. In mijn hoofd kwam de gedachte: wat als het niet lukt? Daardoor werd ik best even zenuwachtig. Ik vond het spannend. Maar, toen ik aan de beurt was en het gewoon deed, ging het goed. Dat gaf me écht een trots gevoel!”

Praktijkervaring
Op dit moment loopt Djady samen met de andere deelnemers mee om praktijkervaring op te doen. Daarna mag zij er in de vorm van een bijbaan verder werken. ”Als er te weinig personeel is, kan ik worden opgeroepen. Dan mag ik helpen bij de horeca; dingen bijvullen, meeluisteren wat er besteld wordt en dat alvast pakken. Ik mag soms ook meekijken bij de zwemlessen en helpen met dingen klaarzetten en opruimen. Het is superleuk om met kleine kinderen te werken. Daar wil ik later meer mee gaan doen.” Nu zij de certificaten heeft, wil ze ook haar EHBO-diploma gaan halen als zij 15 jaar is geworden. ”Interessant en leuk. Het past goed bij wat ik leer op school.”

Recente berichten

Meer Nieuws