Next Generation Lifeguards was vliegwiel voor Marco’s toekomst in zwembranche

Een jaar na zijn deelname aan de weekopleiding Lifeguard Open Water spraken wij Marco (24) over zijn ervaringen met Next Generation Lifeguards (NGL) en zijn toekomstplannen in de zwembranche. Naast zijn vaste baan als toezichthouder bij Sportfondsen Nijmegen zet hij zich vrijwillig in voor de Nijmeegse Reddingsbrigade tijdens evenementen en helpt hij bij het geven van zwemlessen in het Erica Terpstra Sportfondsenbad.

Marco vertelt er enthousiast over: ‘’Next Generation Lifeguards was voor mij een vliegwiel. Het heeft veel in gang gezet. Ik ben nu bezig met een opleiding tot zweminstructeur ABC. Ik heb mijn pad helemaal gevonden in het zwembad.’’

In 2022 heb jij meegedaan aan de weekopleiding Lifeguard Open Water bij de Nijmeegse Reddingsbrigade. Hoe heb je dat ervaren?
”De weekopleiding van NGL kwam voor mij precies op het goede moment. Ik was net begonnen met werken bij Sportfondsen Nijmegen. Alle kennis en ervaring kon ik direct zelf in de praktijk inzetten en ik heb mijn ervaringen gedeeld met andere nieuwe collega’s. Zoals verschillende manieren om drenkelingen uit het water te halen, kennis over systematisch toezicht houden en waar je op moet letten bij verschillende verdrinkingen. Ook heb ik wat grepen voor kunnen doen. Collega’s in mijn team hebben hierdoor meer kennis opgedaan.”

Heb je zelf weleens de reddingstechnieken moeten inzetten in het zwembad?
”Ja, zelfs twee keer deze zomer! Dan merk je meteen dat de kennis goed van pas komt. Tijdens een drukke dag bij openluchtbad de Goffert stond ik samen met mijn collega’s aan het wedstrijdbad. Plots zag ik voor mijn neus iemand ondergaan. Een man sprong erin en had niet verwacht dat het twee meter diep was. Zijn zwemvaardigheid was laag en hij raakte in paniek. Door de trainingen wist ik wat ik moest doen en kwam de man er met de schrik vanaf.”

Was je voor NGL al bekend met de Nijmeegse Reddingsbrigade?
”Ik ben al vanaf mijn zesde lid van de Nijmeegse Reddingsbrigade en voel me kind aan huis in de zwembaden van Nijmegen. Toen ik mijn A-diploma behaalde, zwom ik al zonder problemen hele lengtes onder water. De zwemschool zag mijn zwemtalent en verwees mij door naar de reddingsbrigade. Omdat ze wisten dat ik daar beter tot mijn recht zou komen. Ik begon met het behalen van andere diploma’s; eerst B en C, daarna Junior Redder en Zwemmend Redder. Ook haalde ik het EHBO-diploma.”

Je werkt nu 24 uur per week als toezichthouder in het zwembad. Hoe bevalt dat?
”Heel goed! Toen ik begon, was ongeveer de helft van het team net zo nieuw als ik. Gelukkig vormen we een fijn team. We werken goed samen, zijn alert en bereid om elkaar te helpen als we even niet weten hoe we met een klant moeten omgaan. Zelfs nieuwe collega’s voelen zich meteen thuis. Zij zijn vaak verrast als ze merken dat het beeld dat zij van het werk hadden niet blijkt te kloppen en ervaren hoe leuk het is om toezichthouder te zijn. Nieuwe collega’s verwachten vaak dat het werk vooral bestaat uit streng zijn en mensen wijzen op wat niet mag. In werkelijkheid zijn we als toezichthouders in een zwembad eerder gastheren en -vrouwen. We hebben veel contact met mensen, vooral met kinderen, en we zijn er om te helpen en te ondersteunen.”

Wat zijn jouw toekomstplannen?
”Ik ben nu bezig met een opleiding tot zwemonderwijzer. Dit is echt mijn roeping. Ik geniet ervan! Na mijn eerste seizoen als toezichthouder werd ik benaderd door Rian Koedam, manager van Sportfondsen-Nijmegen, met de vraag of ik zwemonderwijzer wilde worden. Eind oktober 2022 ben ik met de opleiding begonnen en over drie tot vier maanden verwacht ik dat ik mijn diploma heb. Daarna wil ik het diploma Zweminstructeur Reddingszwemmen behalen. Zodra ik het diploma Zweminstructeur ABC heb, wil ik zoveel mogelijk zwemlessen geven. Natuurlijk blijf ik ook toezicht houden, vooral bij de Goffert in het zomerseizoen.”

Recente berichten

Meer Nieuws