Hoe gaat het met Nienke? Lifeguard Beach bij Reddingsbrigade Heemskerk

Vorig jaar behaalde Nienke (18 jr.) haar diploma Lifeguard Beach bij Reddingsbrigade Heemskerk (RBH) in het kader van het project ‘Veilig in zee met MDT’, voorloper van Next Generation Lifeguards (NGL). Na de opleiding bleef zij als kersverse Lifeguard Beach lid van RBH om haar eerste diensten te draaien. Deze zomer belden wij met Nienke op haar post in Heemskerk. Nieuwsgierig hoe het nu met haar gaat! 

Je bent deze zomer 5 weken aan de slag als Lifeguard Beach bij Reddingsbrigade Heemskerk? Hoe bevalt dat?

Nienke: ‘’Ik heb het heel erg naar mijn zin!  Ik sta deze zomer 5 weken paraat in Heemskerk en nog 1 week in Wijk aan Zee. Het team is een diverse groep jongeren tussen 17-30 jaar, met meer en minder ervaring. Ik heb het teamgevoel helemaal gevonden bij de Reddingsbrigade. Ook buiten de diensten zoeken wij elkaar op. Echt een fijne vriendenclub met veel gezelligheid. Erg leuk!’’ 

Je maakt vast veel mee tijdens je patrouille op het strand

Nienke: ‘’Ja klopt. Hoewel het de laatste weken niet echt strand weer is geweest. Het was hierdoor op sommige dagen heel rustig met bezoekers. Deze zomer is het hierdoor ook rustiger met incidenten. Deels komt dit door minder actie op het strand, maar we zijn ook heel erg blij dat mensen steeds meer bewust zijn van mogelijke gevaren en de zwemveiligheid. Mensen spreken ons meer aan op patrouille en stellen vragen. Zoals; Tot hoe diep mogen de kinderen? Waar zijn de muien? Waar moeten we vandaag op letten?”

”Toch blijft het opletten voor ons. Laatst was er een persoon die met een klein rubberbootje de zee op ging. Wij hielden hem in de gaten. Toen hij wel erg ver uit te kust ging zijn we naar hem toe gevaren en hebben hem uit het water gehaald. De man wilde naar de windmolens op zee varen die maar liefst 10 km uit de kust lagen. Hij was zich niet bewust van de afstand en de stromingen.” 

Je hebt dit jaar geholpen bij de opleidingsweek Lifeguard Beach bij de Reddingsbrigade Heemkerk. Hoe was dat als ex-deelnemer? 

Nienke: ”Ik speelde slachtoffer bij verschillende oefeningen en ik heb geholpen met praktische ondersteuning. Het was erg leuk om de week mee te maken. Ik merkte dat ik echt ben gegroeid door mijn vlieguren in de praktijk. De dingen waar ik vorig jaar tijdens de opleiding moeite mee had gaan me nu veel gemakkelijker en natuurlijker af. Zoals protocollen. De trainers zetten tijdens de weekopleiding ook echt in op het leren en zelf uitvoeren van protocollen. Door de praktijkervaring die ik inmiddels heb komen die nu vanzelf uit mijn hoofd rollen.’

Je bent nu Lifeguard Beach. Hoe zie jij jouw toekomst als Next Generation Lifeguard? 

Nienke: ”De opleidingsweek Lifeguard Beach opende deuren om door te groeien. Meteen na opleidingsweek ben ik vlieguren gaan maken. En het werkt verslavend! Ik wil niks missen. Als het tijdens een dienst rustiger is op het strand gebruiken we de tijd om te oefenen en onze kennis aan te scherpen. Er zijn ook nog twee opleidingen die ik heel graag wil doen. De opleiding tot Schipper en Chauffeur. Ik heb afgelopen voorjaar mijn rijbewijs gehaald en mag na een jaar rijervaring de chauffeurs opleiding volgen. Nog even wachten dus.” 

Recente berichten

Meer Nieuws